Aj keď sa často polemizuje o tom, či je káva pre náš organizmus zdravá alebo nie, ja si týmto hlavu nelámem. Pre mňa je to nápoj číslo jeden, bez ktorého si neviem predstaviť ani jeden svoj deň. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, akou cestou si musí kávový ker prejsť, kým sa z neho stane lahodný nápoj? Odkiaľ vlastne pochádza a aký je predaj kávy v súčasnosti?

Niektoré legendy tvrdia, že káva bola objavená v roku 850 n.l. pastiermi kôz v Etiópii a odtiaľ sa až v 11. storočí dostala do Arábie, pričom Peržania boli jej chuťou a povzbudzujúcim účinkom naozaj uchvátení. Vtedy vznikol aj názov ,,káva“ , ktorý bol odvodený z arabského výrazu “qahwa”.

V druhej polovici 15. storočia sa káva rozšírila do Arabského kráľovstva a v 16. storočí sa dostala do Osmanskej ríše, neskôr zasiahla Malú Áziu, Egypt, Sýriu, ale aj juhovýchodnú Európu. V roku 1530 bola v Damasku dokonca otvorená prvá kaviareň, druhá bola od roku 1532 v Aleppe.

V 17. storočí káva dobýva Európu

Prvé vrecia kávy vraj priniesli benátski kupci v roku 1615 do západnej Európy. Nenahraditeľná aróma a povzbudivý účinok z kávy veľmi rýchlo urobili obľúbený nápoj, ktorý sa rozšíril po celej Európe. Kaviarne začali vyrastať jedna po druhej, rýchlo ako huby po daždi. Rozširovať sa začalo aj kultivovanie kávovníka, pričom už v 17. storočí sa ho podarilo úspešne vypestovať aj v skleníku. Hovorí sa, že jednu z rastlín kávovníka dostal ako darček v roku 1714 aj kráľ Ľudovít XIV.

V 20. storočí vedie Brazília

Za celosvetovo najväčšieho producenta kávy sa v 20. storočí považovala Brazília. V súčasnosti pochádza takmer celá produkcia zo Strednej Ameriky, z tropických častí Južnej Ameriky a z Brazílie. Predaj kávy je na úrovni približne 150 miliónov vriec ročne, pričom v Brazílii sa dopestuje až tretina jej celkovej produkcie.

Dopyt po káve bol naozaj veľký, preto sa z nej stala druhá ,,najobchodovanejšia“ komodita na svete, ktorú predbehla len ropa. Tento trend bol sprevádzaný fázami nadprodukcie, spaľovania nadbytočných zásob, svetovými hospodárskymi krízami, ale aj poklesom spotreby počas svetových vojen. Napokon sa podarilo cenu kávy stabilizovať, a to vďaka svetovej dohode o káve.

Predaj kávy v súčasnosti

Káva, ktorá je nápojom pripraveným z pomletých pražených semien kávovníka, je už v súčasnej dobe neoddeliteľnou súčasťou každodenného života mnohých ľudí po celom svete. Stala sa významnou súčasťou našej kultúry. Jej intenzívna chuť, neopakovateľná aróma a povzbudzujúci kofeín z nej urobili obľúbený nápoj, ktorý dodáva energiu počas náročných dní. Ľudia sa často stretávajú v kaviarňach, kde pri lahodnom nápoji príjemne zrelaxujú a zároveň sa dobre porozprávajú. Káva je to, čo nás všetkých spája. Pijeme ju v každom ročnom období, či je leto, jar, jeseň alebo zima.

V dnešnej dobe sa ku káve dostanete veľmi ľahko. Kúpiť si ju môžete takmer v úplne každom obchode s potravinami, ale veľmi obľúbenou formou je v súčasnosti aj predaj kávy cez internet.

Káva je dostupná v rôznych formách a podobách, ba dokonca aj vo viacerých príchutiach. Vybrať si to svoje môže dnes už naozaj každý, stačí len prísť na to, čo vám chutí a vyhovuje najviac. Káva sa k nám dováža najmä z Afriky, z Kolumbie či Brazílie.

Viete, ako spoznať kvalitnú kávu?

Hlavným ukazovateľom kvalitnej kávy je spôsob jej zberu. Zatiaľ čo ručný zber je finančne náročnejší a nazbieraná je len káva dozretá, pri strojovom zbere dochádza k rýchlejšiemu a lacnejšiemu zberu, ale aj k zozbieraniu zhnitých či nezrelých plodov.

Kvalita kávy je závislá aj od spôsobu jej prípravy. Aj kvalitná káva môže byť znehodnotená nesprávnym spôsobom prípravy. Ak má byť káva pripravená správne, potrebujeme na to: kvalitný profesionálny kávovar, kávový mlynček, zmäkčovač vody na zabezpečenie jej optimálnej kvality a ochranu kávovaru pred zanesením od minerálov. Na servírovanie by mal byť použitý hrubostenný porcelán, ktorý čo najdlhšie udrží potrebnú teplotu nápoja.

Pre dokonalú rannú šálku kávy teda musí byť zabezpečená súhra medzi pestovateľom kávy, pražiarom a baristom. Ich vzájomná podpora je jedinou možnosťou pre udržanie kávového priemyslu.

Ako chutí dobrá káva?

Pravda je taká, že sa to nedá celkom zovšeobecniť, pretože rôzne značky kávy majú rôzne parametre. Niektoré sa vyznačujú miernou kyslosťou, iné horkosťou, niektoré sú jemnejšie, iné zase pôsobia výraznejšie. Univerzálnym pravidlom je, že kvalitná káva by mala byť vyvážená, teda mala by mať zo všetkého trochu. Mnohí konzumenti kávy si myslia, že výrazná chuť sa rovná silnej káve. Pravda je však taká, že silu káve dodáva kofeín, ktorý je sám o sebe len veľmi slabej nevýraznej chuti.

Kofeín je látka, ktorá sa vo vode rozpína. Platí preto paradox, že čím väčším množstvom vody kávu zalejete, tým viac je v nej kofeínu, a tým je káva silnejšia.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s